Od ziarenka do bochenka

W piękny październikowy dzień klasy IId i IIIa wybrały się na wycieczkę do Gospodarstwa Agroturystycznego w Konarzewie. Poznaliśmy tam, wszystkie etapy powstawania chleba – od ziarenka do bochenka. Oglądaliśmy maszyny rolnicze, młóciliśmy zboże - którego ziarna zasialiśmy na polu. Pole oraliśmy bronami i już wiemy jaka ciężka jest praca rolnika. Ale to nie koniec wycieczki! Samodzielnie wyrabialiśmy ciasto na małe chlebki, a podczas pieczenia ich w prawdziwym ceglanym piecu, jedliśmy przepyszny chleb z wiejskim smalcem, palce lizać! Potem pracowicie szatkowaliśmy kapustę, tak aby potem wrzucić ją do beczki i udeptać. Będzie pycha w zimowe wieczory! W gospodarstwie oglądaliśmy również stajnię klaczy Lusi i karmiliśmy koniki pozostałymi liśćmi kapusty. Było miło i przyjemnie, pogodę mieliśmy piękną, czas upłynął szybko, a nam zostały wspomnienia i zdjęcia.

chłopiec posługujący się cepem dzieci wokół wózka z dyszlem chłopcy lepiący bochenki uczennica przy szatkownicy do kapusty chłopiec szatkujący kapustę dzieci głaszczące kucyka dziewczynki przy kole do mielenia zboża grupa uczniów w sali skansenu dzieci formujące bochenki dziewczynki wchodzące na wózek z dyszlem chłopiec stojący w beczce dziewczynki wybierające ziemniaki z ziemi jesienne liście na głowie uczennicy