Stołówka

JADŁOSPIS

 

ROZLICZANIE OBIADÓW

Ceny obiadów w roku szkolnym 2017/2018:

Klasy I - III - 5,00 zł             Klasy IV - VII - 5,80 zł

 

Liczba dni obiadowych w poszczególnych miesiącach:

wrzesień - 15

październik - 21

listopad - 21

grudzień - 16

styczeń - 19

luty - 13

marzec - 20

kwiecień - 18

maj - 18

czerwiec - 10

 

Naliczanie odpłatności za obiady odbywa się według schematu:

liczba dni obiadowych w miesiącu pomnożona przez cenę obiadu minus odliczenia z poprzedniego miesiąca (niezjedzone obiady)

Wpłat za obiady należy dokonywać na konto Szkoły Podstawowej nr 2 w Koluszkach : 14 1240 3161 1111 0010 3710 5748

(w tytule przelewu proszę podać imię i nazwisko dziecka/szkołę/klasę/miesiąc)

 

W naszej szkole funkcjonuje stołówka oferująca pyszne, domowe obiady dla uczniów. Jako szkoła promująca zdrowie zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest prawidłowe żywienie dla rozwoju młodego człowieka i utrzymania przez niego dobrego stanu zdrowia. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Personel kuchenny przygotowuje posiłki zgodne z obowiązującymi normami oraz zaleceniami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży. Do prawidłowego żywienia naszych wychowanków przyczyniamy się również poprzez wieloletni już udział w programach "Szklanka mleka" oraz "Owoce i warzywa w szkole". Zachęcamy do zapoznania się z zamieszczonymi poniżej ogólnymi zaleceniami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży.

1. Uczniowie szkół podstawowych powinni spożywać 4 - 5 posiłków dziennie z zachowaniem równomiernych przerw między nimi.

2. Przynajmniej jeden posiłek powinien być spożyty w szkole.

3. Codzienna dieta powinna zawierać różnorodne produkty spożywcze.

4. Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe z grubego przemiału.

5. Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład każdego posiłku.

6. Dzieci i młodzież powinny spożywać 3 - 4 szklanki mleka codziennie, z czego część należy zastąpić produktami mlecznymi.

7 . Należy ograniczyć spożywanie tłustego mięsa zwierząt rzeźnych zastępując go drobiem i rybami oraz chudymi wędlinami.

8. Należy ograniczyć dzieciom tłuszcz, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz produkty zawierające dużo cholesterolu.

9. Należy pamiętać o ograniczeniu spożycie soli kuchennej, słonych przekąsek i potraw.

uczniowie klasy 1 b w stołówce uczniowie klas młodszych podczas obiadu wydawanie posiłków kuchnia uczniowie klasy 4 w stołówce uczniowie klas starszych podczas obiadu