KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla rodziców

Szanowni rodzice ósmoklasistów!

Zgodnie z informacjami na stronie MEN, w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty wniosek o przyjęcie do szkoły, w tym wymagane załączniki, można składać elektroniczne:

https://www.gov.pl/web/edukacja/terminy-rekrutacji-do-szkol-ponadpodstawowych-na-rok-szkolny-2020-2021

Taka informacja o wynikach będzie możliwa do pobrania i wykorzystania w celu rekrutacji do szkół ponadpodstawowych już w dniu ogłoszenia wyników. Dlatego potrzebne były uczniom loginy i hasła  w celu poznania swoich wyników.

Zaświadczenia w formie papierowej będą do odebrania w szkole w dniach 3 – 4 sierpnia 2020 r. w godzinach 9.00 – 13.00.

Zaświadczenia mogą odbierać uczniowie lub ich rodzice.

 

Szanowni Państwo, drodzy uczniowie!

Zgodnie z obietnicą przedstawiam harmonogram odbioru świadectw. Będą one wydawane przy wejściach do szkoły od ulicy Kościuszki i ulicy Ludowej. Bardzo proszę wszystkich o zachowanie rygorów sanitarnych w tym zasłonięcia ust i nosa oraz utrzymywanie dystansu społecznego.

W przypadku, gdy w wyznaczonym terminie nie zdecydują się Państwo czy uczniowie na odbiór świadectwa, będzie ono do odebrania w późniejszym czasie lub w przyszłym roku szkolnym. Jeśli w naszej szkole uczy się więcej niż jedno Państwa dziecko, możliwy jest jednoczesny odbiór wszystkich świadectw.

Harmonogram odbioru świadectw

 

Szanowni Państwo! Drodzy uczniowie!

Już niebawem zakończenie wyjątkowego roku szkolnego. Wszyscy musieliśmy nie tylko stawić czoła pandemii, ale także opanować zdalną pracę i naukę. Za niezliczone godziny spędzone przy komputerze, za setki przygotowanych materiałów, za poświęcenie i zrozumienie pragnę serdecznie podziękować wszystkim nauczycielom, uczniom oraz rodzicom.

Uprzejmie informuję, że ze względu na obecną sytuację epidemiologiczną, w bieżącym roku szkolnym nie odbędzie się zakończenie w uroczystej formie, jaką znamy z lat poprzednich. W kolejnych dniach przedstawię Państwu i uczniom harmonogram odbioru świadectw. Świadectwa będą wydawane uczniom lub rodzicom przez Panią wicedyrektor i Panią sekretarz.

Z wyrazami szacunkSławomir Me

Informacje dla uczniów klas ósmych

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content//rekrutacja.pdf

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content//Zasady rekrutacji dla klas ósmych.pd

 

Poradnik dla rodziców

W jaki sposób zaplanować czas dziecka w domu oraz z jakich narzędzi i materiałów korzystać – na te i wiele innych pytań można znaleźć odpowiedź w poradniku MEN pt. "Kształcenie na odległość". Klikając w poniższy link znajdziecie Państwo fragment poradnika skierowany do rodziców dzieci w wieku szkolnym.

Poradnik "Kształcenie na odległość"

 

Koronawirus: informacje i zalecenia MEN: https://www.gov.pl/web/koronawirus 

 

Zalecenia ogólne w celu zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby wirusowe

zalecenia ogólne KORONAWIRUS

ulotka KORONAWIRUS

 Informacja GIS dla osób powracających z północnych Włoch

 

Informacje na temat rekrutacji do szkół ponadpodstawowych

http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/01/doc01949820200131092706.pdf

http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2019/11/doc02061620191114122353.pdf

http://www.kuratorium.lodz.pl/wp-content/uploads/2020/01/postepowanie-rekrutacyjne-2019.pdf

 

Pismo MEN w sprawie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Szanowni Państwo,

uprzejmie informuję, że Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), które zostało utworzone w 2017 r. przez Instytut Żywności i Żywienia, udostępniło materiały do wykorzystania w realizacji treści z zakresu edukacji zdrowotnej.

Na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl zamieszczone są materiały na temat żywienia dzieci i młodzieży (np. zbilansowane jadłospisy) oraz informacje o aktualnych wydarzeniach i kampaniach edukacyjnych kierowanych do rodzin i szkół.

W ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej we współpracy z Ministerstwem Zdrowia powstało także Centrum Dietetyczne Online (CDO), czyli bezpłatna internetowa poradnia dietetyczna, do której dostęp jest możliwy poprzez stronę internetową www.poradnia.ncez.pl

Za pośrednictwem CDO każda osoba może skorzystać z profesjonalnej konsultacji dietetycznej. W konsultacjach mogą brać udział rodzice, którzy chcą zapewnić swoim dzieciom prawidłowy sposób odżywiania, zmienić niewłaściwe nawyki żywieniowe czy zastosować dietoterapię w przypadku nadwagi i otyłości.

Informację o Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Centrum Dietetycznym Online uznajemy za ważną ze względu na problematykę, której dotyczy, jak również ze względu na umożliwienie nauczycielom realizującym treści nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej wykorzystania udostępnionych zasobów edukacyjnych.

Zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, w tym ugruntowanie wiedzy o prawidłowym odżywianiu się[1].  Realizacja tego zadania oparta jest głównie na ustalonych w podstawie programowej celach kształcenia i treściach nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej.

Poniżej przekazujemy również linki do dokumentów: 

Pismo do dyrektorów szkół w sprawie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Ulotka Centrum Dietetyczne Online

Łączę wyrazy szacunku 

Alina Teresa Sarnecka

Dyrektor
Departament Podręczników, Programów i Innowacji

 

 

Informacja na temat zagrożeń dotyczących e-papierosów

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/e-papierosy.docx

 

Bezpłatna, całodobowa infolinia dla uczniów, rodziców i nauczycieli

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/2019.10.01_Infolinia_800080222_MEN.DOC

 

INFORMACJE NA TEMAT UBEZPIECZENIA UCZNIÓW

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/Zgloszenie_szkody_Int_Risk_informacja_rodzic.doc

 /uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/TABELA__NORM__OCENY__PROCENTOWEJ_USZCZERBKU_NA_ZDROWIU_inter_risk.pdf

 /uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/roszczenie_edu_plus_1.pdf

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/POLISA__SP_nr_2_w_KOLUSZKACH.pdf

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/owu_edu_plus_2019_05.pdf

 

Na prośbę Urzędu Miejskiego w Koluszkach zamieszczamy link, pod którym znajdą Państwo informacje na temat szkoleń on - line

https://koluszki.pl/bezplatne-szkolenia-online-w-naszej-gminie-e-mocni/ 

List do rodziców w sprawie przeciwdziałania zażywaniu przez dzieci i młodzież substancji psychoaktywnych

Fonoholizm - czy moje dziecko jest zagrożone?

 

 

Informacja dotycząca RODO w szkole

Drodzy Rodzice!

Zalecenia dotyczące właściwego wyboru tornistra/ plecaka szkolnego, a także wskazania jak prawidłowo zapakować i kontrolować jego właściwe użytkowanie: 

  • waga tornistra nie powinna przekraczać 10 do 15 % masy ciała ucznia,
  • powinien posiadać ergonomiczną, odpowiednio usztywnioną ściankę przylegającą do pleców,
  • jego ciężar powinien być rozłożony symetrycznie,
  • cięższe rzeczy powinny być umieszczone na dnie, lżejsze wyżej,
  • tornister powinien mieć równe, szerokie szelki,
  • długość szelek powinna umożliwić swobodne wkładanie i zdejmowanie jednocześnie zapewniając jak najlepsze przyleganie tornistra do pleców,
  • zlecane jest dodatkowe zapięcie spinające szelki z przodu klatki piersiowej,
  • tornister należy nosić na obu ramionach,
  • konieczne jest kontrolowanie przez rodziców zawartości tornistra, aby zapobiec zabieraniu przez uczniów zbędnych rzeczy.  

 

 

REGULAMIN - Ubezpieczenie EDU PLUS

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY ADMINISTRATORA DANYCH OSOBOWYCH

 

 

Jak unikać zagrożeń cyfrowego świata?   film dla rodziców

Jak unikać zagrożeń cyfrowego świata? - filmy dla uczniów i uczennic 

 

Szanowni Rodzice!

Na prośbę Wojewody Łódzkiego pragniemy zwrócić Państwa uwagę na funkcjonujący w naszym województwie Regionalny System Ostrzegania (RSO), który został stworzony w celu szybkiego powiadamiania o istniejących zagrożeniach, także tych spowodowanych siłami natury. RSO może dotrzeć do odbiorców za pomocą kilku kanałów. Informacje umieszczane są na stronie internetowej dedykowanej RSO, na stronach internetowych Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego, ogłaszane poprzez naziemną telewizję cyfrową - w programach regionalnych, w postaci napisów DVB, poprzez telegazetę. Najbardziej mobilną formą systemu jest jednak RSO w postaci bezpłatnej aplikacji na telefony komórkowe. W dobie, gdy większość uczniów posiada telefony, instalacja takiej aplikacji przyczyniłaby się niewątpliwie do podniesienia poziomu ich bezpieczeństwa tak w roku szkolnym, jak i na wakacjach. 

 

 INSTRUKCJA LOGOWANIA DO E-DZIENNIKA - pobierz

 IFORMACJE O "PROGRAMIE DLA SZKÓŁ"