KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla rodziców

Szanowni Państwo!

Ze względu na panującą sytuację epidemiczną oraz coraz liczniejsze przypadki zachorowań wśród pracowników szkoły prosimy o załatwianie spraw poprzez rozmowy telefoniczne lub pocztę elektroniczną. Jeśli macie Państwo potrzebę bezpośredniej wizyty w szkole proszę ją uprzednio umówić przez telefon. 

 

Szanowni Państwo!

Zgodnie z informacją Pana Premiera od dnia 26 października 2020r.  klasy IV – VIII będą uczyć się zdalnie. Wychowawcy przekażą Państwu zasady zdalnego nauczania. Należy liczyć się z utrudnieniem, dlatego uprzejmie proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.  W sprawach trudnych łączycie się Państwo z wychowawcą.

W poniedziałek osoby potrzebujące będą mogły wypożyczyć komputer.

Proszę, aby Państwo w tym trudnym czasie wsparli swoje dzieci, dbali o ich i swoje zdrowie,  postępowali zgodnie z wytycznymi, abyśmy  jak najszybciej ponownie mogli spotkać się w szkole.

 

                                                                                                                             DYREKTOR SZKOŁY

                                                                                                                             SŁAWOMIR MELA

 

Program dla szkół - informacja dla rodziców

 

W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi zdarzenia zaistniałego w naszej placówce, pragniemy ponownie poinformować Państwa o sytuacji w jakiej znaleźli się uczniowie klasy V d oraz niektórzy pracownicy szkoły wraz ze swoimi rodzinami.

Na pewno są Państwo zaniepokojeni sytuacją zaistniałą w szkole. W dniu wczorajszym wychowawcy przekazali Państwu o działaniach podjętych przez szkołę. Wśród rodziców pojawiają się jednak pewne wątpliwości i obawy. Dlatego Pragnę jeszcze raz poinformować, że źródło zakażenia nie pochodzi bezpośrednio ze szkoły. Dziecka od poniedziałku nie było na zajęciach. Czuło się i czuje bardzo dobrze. Uczniowie klasy V d oraz nauczyciele mający zajęcia w poniedziałek są objęci kwarantanną wraz z osobami mieszkającymi we wspólnym gospodarstwie. Decyzje dotyczące kwarantanny podejmowane są przez Panią Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej.

Szkoła działa zgodnie z procedurami. Na bieżąco dokonywana jest dezynfekcja wszystkich powierzchni w szkole. Uczniowie oraz pracownicy szkoły noszą maseczki. Staramy się izolować uczniów i nie doprowadzać do skupisk, ale nigdy nie wiemy kto, gdzie i kiedy zostanie zarażony poza szkołą.

Uważamy, że uczniowie innych klas nie są zagrożeni w czasie pobytu w szkole. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć co się wydarzy. Obowiązujący obecnie uczniów i nauczycieli czas kwarantanny jest wystarczający by wszystko wróciło do poprzedniego stanu. To nie jedyny i prawdopodobnie nie pierwszy i nie ostatni przypadek, nie tylko w naszej placówce,  kiedy będzie wymagana kwarantanna.

Proszę o wyrozumiałość i szczególną dbałość o przestrzeganie wytycznych, nie tylko w obrębie szkoły. Ponadto bardzo proszę o systematyczne śledzenie informacji na stronie szkoły oraz odczytywanie na bieżąco przesyłanych Państwu wiadomości przez dziennik elektroniczny.

W każdej sprawie, jeśli Państwo uznajecie, że jesteście niedoinformowani, że  przekazane wcześniej informacje nie rozwiewają Państwa wątpliwości, uprzejmie proszę o kontakt z wychowawcą lub ze mną.

Pozdrawiam. Życzę dużo optymizmu.

 

KOMUNIKAT

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łodzi poleca, aby uczniowie z klasy VD  Szkoły Podstawowej Nr 2 w Koluszkach wraz z członkami rodzin wspólnie zamieszkującymi, pozostali na kwarantannie w domach w okresie 24.09 - 30.09.2020r.  z powodu kontaktu dziecka z osobą zakażoną SARS-CoV-2. Zakazuje się opuszczania miejsca kwarantanny, chyba że zaistnieją przesłanki do poddania hospitalizacji albo Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łodzi postanowi inaczej.

Z poważaniem

Urszula Jędrzejczyk - PPIS w Łodzi

Jednocześnie proszę Rodziców/Opiekunów o zwrotnego maila na adres hdm@psselodz.pl    z informacją: imię, nazwisko, pesel wszystkich domowników, nr telefonu, adres przebywania na kwarantannie, oraz datę ostatniego dnia pobytu w pracy celem wystawienia i przesłania decyzji administracyjnej PPIS w Łodzi, która usprawiedliwia nieobecność w pracy.

Proszę o dopisek w tytule SP2 Koluszki.

 

W związku z zaistniałą sytuacją uczniowie klasy 5d w dniach 24 - 30 września będą uczyć się w formie zdalnej. 

Bardzo proszę wszystkich rodziców o dostosowanie się do wytycznych Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Łodzi.

 

Warunki ubezpieczenia uczniów cz.1 

Warunki ubezpieczenia uczniów cz. 2

 
Zapraszamy Państwa na pierwsze w tym roku spotkania z rodzicami. Ze względu na panujący stan epidemiczny prosimy o przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących na terenie szkoły.

Harmonogram spotkań z rodzicami

 

Informacje dotyczące Powszechnego Spisu Rolnego
 
Składam Państwu serdeczne podziękowania za zrozumienie trudnej sytuacji w jakiej przyszło nam rozpoczynać nowy rok szkolny, ogromne zdyscyplinowanie i wyrozumiałość w kontaktach ze szkołą.
Jeszcze raz życzę dobrego roku i dużo zdrowia.
                                                                                          Sławomir Mela

 

Szanowni Rodzice!

Od 1 września dzieci wracają do szkół w nowym reżimie sanitarnym. Uprzejmie proszę o przestrzeganie wytycznych MZ, GIS oraz MEN w sprawie bezpiecznego powrotu do szkół.

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego 2020/2021 odbędzie się według ustalonego harmonogramu podanego na stronie internetowej szkoły.

Staraliśmy się tak zorganizować pracę szkoły, aby w warunkach jakimi dysponujemy, ograniczyć do minimum ryzyko zakażenia, zgodnie z wytycznymi GIS. Wykorzystujemy osobne wejścia dla uczniów w różnym wieku, w miarę możliwości nauka odbywać się będzie w stałych salach, a lekcje wychowania fizycznego na świeżym powietrzu. Proszę ponadto aby w przestrzeni wspólnej (korytarz, szatnia) zasłaniać usta i nos. Proszę również o ograniczenie bezpośrednich kontaktów z nauczycielami do spraw wyjątkowych.

Mamy nadzieję, że znajdziemy zrozumienie w sytuacji trudnej dla nas wszystkich.

Poniżej zamieszczamy list Ministra Edukacji Narodowej do nauczycieli, uczniów i rodziców.

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content//List_Ministra_Edukacji_narodowej_z_okazji_rozpoczęcia_roku_szkolnego_2020-2021.pdf

 

Poradnik dla rodziców

W jaki sposób zaplanować czas dziecka w domu oraz z jakich narzędzi i materiałów korzystać – na te i wiele innych pytań można znaleźć odpowiedź w poradniku MEN pt. "Kształcenie na odległość". Klikając w poniższy link znajdziecie Państwo fragment poradnika skierowany do rodziców dzieci w wieku szkolnym.

Poradnik "Kształcenie na odległość"

 

Koronawirus: informacje i zalecenia MEN: https://www.gov.pl/web/koronawirus 

 

Zalecenia ogólne w celu zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby wirusowe

zalecenia ogólne KORONAWIRUS

ulotka KORONAWIRUS

 Informacja GIS dla osób powracających z północnych Włoch

 

 

 

Pismo MEN w sprawie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Szanowni Państwo,

uprzejmie informuję, że Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), które zostało utworzone w 2017 r. przez Instytut Żywności i Żywienia, udostępniło materiały do wykorzystania w realizacji treści z zakresu edukacji zdrowotnej.

Na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl zamieszczone są materiały na temat żywienia dzieci i młodzieży (np. zbilansowane jadłospisy) oraz informacje o aktualnych wydarzeniach i kampaniach edukacyjnych kierowanych do rodzin i szkół.

W ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej we współpracy z Ministerstwem Zdrowia powstało także Centrum Dietetyczne Online (CDO), czyli bezpłatna internetowa poradnia dietetyczna, do której dostęp jest możliwy poprzez stronę internetową www.poradnia.ncez.pl

Za pośrednictwem CDO każda osoba może skorzystać z profesjonalnej konsultacji dietetycznej. W konsultacjach mogą brać udział rodzice, którzy chcą zapewnić swoim dzieciom prawidłowy sposób odżywiania, zmienić niewłaściwe nawyki żywieniowe czy zastosować dietoterapię w przypadku nadwagi i otyłości.

Informację o Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Centrum Dietetycznym Online uznajemy za ważną ze względu na problematykę, której dotyczy, jak również ze względu na umożliwienie nauczycielom realizującym treści nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej wykorzystania udostępnionych zasobów edukacyjnych.

Zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, w tym ugruntowanie wiedzy o prawidłowym odżywianiu się[1].  Realizacja tego zadania oparta jest głównie na ustalonych w podstawie programowej celach kształcenia i treściach nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej.

Poniżej przekazujemy również linki do dokumentów: 

Pismo do dyrektorów szkół w sprawie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Ulotka Centrum Dietetyczne Online

Łączę wyrazy szacunku 

Alina Teresa Sarnecka

Dyrektor
Departament Podręczników, Programów i Innowacji

 

 

Informacja na temat zagrożeń dotyczących e-papierosów

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/e-papierosy.docx

 

Bezpłatna, całodobowa infolinia dla uczniów, rodziców i nauczycieli

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/2019.10.01_Infolinia_800080222_MEN.DOC

 

INFORMACJE NA TEMAT UBEZPIECZENIA UCZNIÓW

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/Zgloszenie_szkody_Int_Risk_informacja_rodzic.doc

 /uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/TABELA__NORM__OCENY__PROCENTOWEJ_USZCZERBKU_NA_ZDROWIU_inter_risk.pdf

 /uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/roszczenie_edu_plus_1.pdf

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/POLISA__SP_nr_2_w_KOLUSZKACH.pdf

/uploads/5ea74ffae65da/pages/8/content/owu_edu_plus_2019_05.pdf

 

Na prośbę Urzędu Miejskiego w Koluszkach zamieszczamy link, pod którym znajdą Państwo informacje na temat szkoleń on - line

https://koluszki.pl/bezplatne-szkolenia-online-w-naszej-gminie-e-mocni/ 

List do rodziców w sprawie przeciwdziałania zażywaniu przez dzieci i młodzież substancji psychoaktywnych

Fonoholizm - czy moje dziecko jest zagrożone?

 

 

Informacja dotycząca RODO w szkole

Drodzy Rodzice!

Zalecenia dotyczące właściwego wyboru tornistra/ plecaka szkolnego, a także wskazania jak prawidłowo zapakować i kontrolować jego właściwe użytkowanie: 

  • waga tornistra nie powinna przekraczać 10 do 15 % masy ciała ucznia,
  • powinien posiadać ergonomiczną, odpowiednio usztywnioną ściankę przylegającą do pleców,
  • jego ciężar powinien być rozłożony symetrycznie,
  • cięższe rzeczy powinny być umieszczone na dnie, lżejsze wyżej,
  • tornister powinien mieć równe, szerokie szelki,
  • długość szelek powinna umożliwić swobodne wkładanie i zdejmowanie jednocześnie zapewniając jak najlepsze przyleganie tornistra do pleców,
  • zlecane jest dodatkowe zapięcie spinające szelki z przodu klatki piersiowej,
  • tornister należy nosić na obu ramionach,
  • konieczne jest kontrolowanie przez rodziców zawartości tornistra, aby zapobiec zabieraniu przez uczniów zbędnych rzeczy.  

 

 

REGULAMIN - Ubezpieczenie EDU PLUS

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY ADMINISTRATORA DANYCH OSOBOWYCH

 

 

Jak unikać zagrożeń cyfrowego świata?   film dla rodziców

Jak unikać zagrożeń cyfrowego świata? - filmy dla uczniów i uczennic 

 

Szanowni Rodzice!

Na prośbę Wojewody Łódzkiego pragniemy zwrócić Państwa uwagę na funkcjonujący w naszym województwie Regionalny System Ostrzegania (RSO), który został stworzony w celu szybkiego powiadamiania o istniejących zagrożeniach, także tych spowodowanych siłami natury. RSO może dotrzeć do odbiorców za pomocą kilku kanałów. Informacje umieszczane są na stronie internetowej dedykowanej RSO, na stronach internetowych Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego, ogłaszane poprzez naziemną telewizję cyfrową - w programach regionalnych, w postaci napisów DVB, poprzez telegazetę. Najbardziej mobilną formą systemu jest jednak RSO w postaci bezpłatnej aplikacji na telefony komórkowe. W dobie, gdy większość uczniów posiada telefony, instalacja takiej aplikacji przyczyniłaby się niewątpliwie do podniesienia poziomu ich bezpieczeństwa tak w roku szkolnym, jak i na wakacjach. 

 

 INSTRUKCJA LOGOWANIA DO E-DZIENNIKA - pobierz

 IFORMACJE O "PROGRAMIE DLA SZKÓŁ"