KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Klasa 6b na żaglach

W dniu 15.06.2021 r. klasa 6b opuściła szkolne ławki, aby nad Zalewem Sulejowskim...nabrać wiatru w żagle.
Zanim weszliśmy na pokład, czekało nas szkolenie przeprowadzone przez instruktorów ze Szkoły Żeglarstwa i Sportów Motorowodnych Saily.pl. w Porcie Jachtowym " Maruś". Szkolenie było niezbędne do opanowania podstawowych wskazówek i instrukcji żeglarskich. Nauczyliśmy się wiązać węzły żeglarskie: knagowy, ósemkę, węzeł ratunkowy. Ważna okazała się lekcja nauki rzucania liny, cierpliwości wymagało jej równe złożenie. Wszyscy poradzili sobie bardzo dobrze. Po instruktażu podzieliliśmy się na 4 zespoły i już mogliśmy wejść na pokład jachtów kabinowych, mieliśmy również do dyspozycji ponton motorowy (Rib). Piękna pogoda podczas rejsu sprzyjała wypoczynkowi, ale i nauce. Poznaliśmy namiastkę słowniczka żeglarskiego: określenia rodzajów kursu względem wiatru np.: fordewind, baksztag, bajdewind. Nauczyliśmy się sterować jachtem, luzować i wybierać szoty, wciągać fały, rzucać cumę. Po zejściu na ląd, przy akompaniamencie gitary śpiewaliśmy szanty (piosenki żeglarskie). Na zakończenie wypełniliśmy test wiedzy i pojęć żeglarskich.
Mogliśmy poznać namiastkę jednej z najciekawszych dyscyplin sportowych.
Wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i umiejętności. Była to wspaniała, niecodzienna przygoda.