KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wycieczka klas piątych do Ziemi Łowickiej

W pierwszy październikowy, bardzo słoneczny i ciepły wtorek  uczniowie klasy 5a i 5b udali się na wycieczkę autokarową do Ziemi Łowickiej. W programie wycieczki znalazło się zwiedzanie jednego z najładniejszych pałaców barokowych w Polsce, czyli pałacu Radziwiłłów w Nieborowie zbudowanego w latach 1695-1697 oraz spacer po pałacowym ogrodzie w stylu francuskim. Następnie – przejazd do Arkadii i zwiedzanie parku romantyczno- sentymentalnego w stylu angielskim, założonego przez Helenę Radziwiłłową z Przaździeckich, w którym mogliśmy odszukać wiele nawiązań do czasów antycznych:  Świątynię Diany, Przybytek Arcykapłana, rzymski cyrk do gonitw rydwanów,  czy też Akwedukt. Ostatnim punktem wycieczki była wyprawa do Maurzyc, gdzie uczniowie zwiedzali skansen ziemi łowickiej, gdzie znajduje się ponad 40 obiektów ukazujących starą wieś – z centralnym placem wioskowym z II połowy XX wieku oraz nową wieś - tak zwaną  „ulicówkę”. Zajrzeliśmy do każdego budynku, obejrzeliśmy ich autentyczne wyposażenie, byliśmy świadkami prac dekarskich, gdzie doświadczeni dekarze na nowo zakładali słomiany dach nad izbami jednej z chat. A w poznawaniu i zrozumieniu walorów historycznych, etnograficznych i przyrodniczych zwiedzanych przez nas miejsc pomagała nam miła pani przewodnik.